Logo 1 - Per Passione




Forside

Ensemblet

Sangerne

Koncerter og arrangementer

Aktuelle projekter

Hør ensemblet


Billeder af ensemblet

Pressemateriale

Diskografi

Kontakt



Pomponio Nenna -
L'ottavo libro de madrigali

"Già sospirai d'amore!"


Pomponio nenna: l'ottavo libro di madrigali


Pomponio Nenna - L'ottavo libro di madrigali


Sommeren 2013 arbejder Per Passione med indspilningen af den italienske renæssancekomponist Pomponio Nennas (1556 - 1608) 8. madrigalbog for fem stemmer. Indspilningen finder sted i samarbejde med den svenske lutenist Dohyo Sol, og tager sit udgangspunkt i en moderne redigering af madrigalbogen foretaget af den tyske musikvidenskabsmand Mirco Oswald.


Hjælp os med at føre dette projekt ud i livet! Besøg vores projektside på sponsume.com


Roll the Credits


Projektet

Efter at være blevet kontaktet af musikvidenskabsmanden Mirco Oswald fra Heidelberg Universitet, som som en del af en afhandling til universitetet har redigeret Pomponio Nennas ottende madrigalbog og sat den i moderne notation, er Per Passione nu klar til at tage fat på indspilningen af musikken, som vil blive den første sådanne nogensinde.
Indspilningen kommer til at foregå med i alt syv sangere – to sopraner, mezzo, tre tenorer og basbaryton – samt en lutenist.


Komponisten

Pomponio Nenna blev født i byen Bari i den østitalienske provins Puglia i 1556. Som søn i en familie af byens bedre borgerskab begyndte han at modtage musikundervisning fra han var ganske ung, og han udgav sine første kompositioner allerede som 18-årig. I 1590’erne var han ansat ved hoffet i Gesualdo, hvor han etablerede et venskabeligt forhold til den i dag i særdeleshed mere kendte komponist Carlo Gesualdo. Nenna dedikerede flere af sine kompositioner til Gesualdo, og om end der i dag hersker en vis tvivl i forhold til hvorvidt Nenna fungerede som Gesualdos lærer eller vice versa, er der ingen tvivl om, at de to komponister udøvede stor indflydelse på hinandens kompositoriske stil: vi genkender Gesualdos forkærlighed for kromatik og imitationer i mange af Nennas kompostitioner. Andre vigtige indflydelser skønnes særligt at have været den napolitanske skole og komponister som Giulio Caccini og Andrea Gabrieli.
Af de otte madrigalbøger Nenna nåede at udgive, er fem i dag bevaret i deres helhed. Derudover er overleveret en række motetter og en enkelt villanelle.
Læs videre om komponisten på
Wikipedia.


De medvirkende:

Anna Maria Wierød, sopran
Per Passione er stolte over at kunne sige velkommen tilbage til Anna som 1. sopran i gruppen! Anna var med ved vores allerførste koncerter i 2008, og siden har hun gennemgået en udvikling indenfor tidlig musik der ikke er gået ubemærket hen i europæisk sammenhæng. Efter at have studeret ved Hochschule für Künste i Bremen hos Harry van der Kamp er Anna blevet fast sanger i det succesfulde ensemble Pantagruel, med hvem hun turnerer over hele Europa. Hun synger derudover med flere af Nordeuropas førende kor og ensembler med speciale i tidlig musik. Efteråret 2013 færdiggør hun både sin solistuddannelse ved Det Jyske Musikkonservatorium og påbegynder samtidig en efteruddannelse i ensemblesang ved Schola Cantorum Basiliensis.


Anna Maria Wierød
Katrine Dyrehauge Roos, sopran
Vi har i Per Passione alle glædet os meget til dette vort første samarbejde med Katrine her. Katrine er uddannet i sang ved Det Fynske Musikkonservatorium, hvorfra hun har diplomeksamen med speciale i tidlig musik og kirkemusik. Hun er aktiv i flere ensembler med fokus på historisk opførelsespraksis; ikke mindst Duo Suonante, som hun i 2012 dannede sammen med Lars Hedelius Strikkertsen. Duo Suonante specialiserer sig i 1800-tallets musik og –opførelsespraksis indenfor både det danske og engelske såvel som det tyske, italienske, spanske og franske repertoire. Gruppen debuterede efteråret 2012 med en række koncerter ved H.C. Andersen Museet i Odense og på Frederiksborg Slot.

Katrine har derudover sit virke som solist med tilknytning til flere barokensembler; herunder Det Jyske Vokalensemble, som har fast samarbejde med Ensemble Zimmermann.

Katrine Dyrehauge Roos
Charlotte Glavind-Teute, mezzosopran
Siden stiftelsen i 2007 har Per Passione i hovedsag arbejdet som et S-S-A-T-B ensemble. Charlottes stemmemæssige funktion har således i regelen været at udfylde de – ofte lave – altstemmer, af hvilke renæssancemusikken har et rigt udvalg. I arbejdet med Pomponio Nennas 8. madrigalbog får vi lov at høre hende folde sig ud i et højere tonalt leje; ofte med to (eller tre!) tenorer og en basbaryton under sig.
Charlotte har, med sin lange og kontinuerlige erfaring som Per Passiones mezzosopran, haft et bærende ansvar i arbejdet med indstuderingen dette forår.

Charlotte Glavind-Teute
Erik Nishimatsu Knudsen, tenor
Eriks samarbejde med Mirco Oswald omkring Per Passiones indstudering af Pomponio Nennas 8. madrigalbog lagde grundstenen for sommerens indspilning. For Erik, såvel som for resten af ensemblet, har den helt store udfordring været at skulle sætte sig ind i en masse musik, som ingen af os havde nogen mulighed for at kende noget til fra før. Både musikkens indre logik og Pomponio Nennas personlige stil (han bruger eksempelvis talrige elisioner, hvilket giver udfordringer i forhold til tekstlægningen) har været ukendt territorium for ensemblet, og ikke på noget tidspunkt har vi – som musikere ellers er så vant til i dag – kunnet hente input fra eksisterende CD indspilninger. I sit arbejde med indstuderingen har Erik i høj grad gjort brug af sin musikvidenskabelige baggrund: den har været uvurderlig for ensemblet i forhold til at komme frem til egne fortolkninger af musikken.


Erik Nishimatsu Knudsen
Jakob Pedersen, tenor
Jakob er en af Østjyllands mest erfarne sangere med speciale i renæssance- og barokmusik; med ekstensiv erfaring som både solist og korsanger i ensembler med speciale i tidlig musik. Gennem sit arbejde med Aarhus Barokkor, Det Jyske Vokalensemble og Ensemble Zimmermann har han perfektioneret sin stil med basis i historisk opførelsespraksis. Han kunne blandt andet opleves i rollen som Acis i Det Jyske Vokalensembles opsætning af ”Acis og Galathea” i Den Gamle By, sensommeren 2012. Per Passione har længe ønsket at få et samarbejde med Jakob i stand, og således er det en ekstra stor glæde for ensemblet at det har kunnet lade sig gøre i forbindelse med netop dette projekt.

Jakob Pedersen
Karsten Sivebæk Jensen, tenor
Per Passiones publikum kunne for første gang opleve ensemblet som sekstet ved julekoncerten i Den Katolske Vore Frue Kirke i Århus i december 2011; med Karsten som tenor på pladsen ved siden af Erik. Karsten var også med da ensemblet fungerede som solister i Mozarts Requiem med Fortuna-koret, efteråret 2012.
Sin sangkarriere påbegyndte Karsten i Herning Kirkes Drengekor, og han har i regi af Den Jyske Sangskole gennem mange år modtaget sangundervisning bl.a. hos Margrete Enevold. Karsten er til daglig ansat ved Sct. Pauls Kantori i Århus, og er fast medlem i Vokalensemblet Gaia.

Karsten Sivebæk Jensen
Jesper Schneidelbach, bas
Sammen med Erik er Jesper den eneste af sangerne i Per Passione, der har medvirket ved absolut samtlige af ensemblets koncerter og projekter siden debutkoncerten i 2008. I øveforløbet op til indspilningen har Jesper, sammen med Charlotte og Erik, udgjort en af de faste støtter. Sådan set har vi kunnet opleve Jesper i sin vante funktion: i Per Passione er han den trygge bund, som de andre sangere altid kan læne sig opad.

Jesper Schneidelbach
Dohyo Sol, teorbe
Samtlige af Per Passiones tidligere CD indspilninger er foregået a cappella, så i dette henseende bliver samarbejdet med Dohyo Sol noget helt nyt. Dohyo er uddannet ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, ved Koninlijk Conservatorium i den Haag og ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København. Han har ekstensiv erfaring som akkompagnatør og spiller med ved talrige operaproduktioner i Skandinavien og resten af Nordeuropa med orkestre som Arte dei Suonatori, Drottningholm Barockorkester og Göteborgsoperans Orchestra. Som solist er Dohyo aktiv med et repertoire der spænder fra renæssancen til det 18. århundrede. Mest kendt er han måske fra sit ensemble The Ferrara Lute Duo, hvori han sammen med Magnus Andersson vandt den prestigefulde EAR-ly konkurrence for unge tidlig musik ensembler i 2008.


Dohyo Sol
Mirco Oswald
Det var i forbindelse med sin afhandling ved Universitetet i Heidelberg at Mirco Oswald fik den idé at kontakte Per Passione. Hvorfor lave en moderne edition af Pomponio Nennas noder, hvis ikke der var der nogen, der skulle bruge dem? Mircos arbejde med madrigalbogen munder, ligesom Per Passiones, ud i en udgivelse, og som en af Europas mest belæste musikvidenskabsfolk i ”Nennologi”, vil Mircos notater indlede booklet’en der vil følge med CD udgivelsen.

Mirco Oswald
Michael Bruus Jensen, lydtekniker
Michael er uddannet ved Aarhus Universitet med hovedfag i musikvidenskab. Han har mange års erfaring som lydmand og studielydtekniker og har arbejdet indenfor flere forskellige genrer – klassisk såvel som jazz, pop/rock og metal og vokalgrupper. Igennem de senere år har han specialiseret sig indenfor vokalmusikken og han er fast lydmand for grupper som Postyr Project, Vocal Line og VoxNorth.

Michael Bruus Jensen
Ida Marie Pedersen, manager og producent
Administrativt set er projektet med Pomponio Nennas 8. madrigalbog uden tvivl det mest omfattende Per Passione nogensinde har taget fat på, og ensemblets faste manager Ida Marie har haft rigeligt at se til i forbindelse med alt fra at lave fondsansøgninger og at give projektet et ansigt udadtil, til at planlægge og koordinere øveforløbene således at alle projektets involverede har kunnet være det rette sted til rette tid.

Ida Marie Pedersen
Logo 2 - Per Passione